Tudd meg, hogy miről szól igazán a horgászat!

Legyen szó aktív kikapcsolódásról, a hétvégi ebéd alapanyagának megfogásáról, a természet élvezetéről, a horgászat minden esetben remek alternatívát nyújt. Modern, de egyben igen ősi tevékenységről van szó, aminek története sok ezer évre nyúlik vissza.

Amíg régen az élelem megszerzésének egyik kulcsfontosságú eleme volt, addig mára külön tudományterületté nőtte ki magát, olyan professzionális felszerelésekkel és berendezésekkel, amik csúcstechnológiát képviselnek. Írásunkban megnézzük kicsit részletesebben, hogy pontosan miért annyira népszerű a horgászat, mire van szükség, valamint a szabályrendszerébe is belepillantunk. Tarts velünk ezen az utazáson!

Mi valójában a horgászat?

Mindenekelőtt fontos tisztázni a horgászat és halászat közötti különbséget, amit gyakran összekevernek. Bár mindkét tevékenységnek a célja a halak kifogása, de a mérték és a módszerek nagyban eltérnek egymástól.

A horgászat leginkább hobbi, sport jellegű időtöltés, amit minden esetben bottal, valamint az arra helyezett szerelékkel végeznek és többnyire a halak visszaengedésével párosul.

A halászatnál hálókat, elektromos berendezéseket alkalmaznak a tömeges fogás érdekében, amit utólag feldolgoznak. A régi időkben azért volt átfedés a fogalmak között.

A horgászat múltja

Kezdetben a horgászat célja sem volt más, mint a táplálékszerzés. Alapvetően egy sokkal egyszerűbb és veszélytelenebb alternatívája volt ez a vadászatnak. A legelső horgok még a két végükön kihegyezett fából, kőből, csontból készültek. Ennek a legrégebbi leletei kb. 16000-23000 évesek. A technológia azért ekkor is fejlődött és kb. 12300 évvel ezelőtt már megjelent az első görbe horog, ami Brandenburgból származik és mamutagyarból állítottak elő. A zsinórok ekkoriban még rénszarvas inakból és lószőrből készültek. Ez már teljesen átalakult.

A modern horgászat felszerelései és módszerei

Részletesen kifejteni, hogy mivé fejlődött a horgászat , egy külön könyv témája lenne, ezért csak néhány támpontot tudunk itt megadni.

A kezdeti fűzfaágak és bambuszbotok helyett, manapság leginkább a grafitból, üveg- és szénszálakból, kompozit anyagokból készült kihúzható (teleszkópos) vagy 2 darabból álló (összedugható) horgászbotok kapnak főszerepet.

Ezek lehetnek gyűrű nélküli (spicc, rakós bot) vagy gyűrűvel szerelt típusok. A méreteket illetően, az évek során, a gyakran 7-8 m hosszú típusokat felváltották a rövidebb (max. 2-3 m), orsóval szerelt változatok.

A botok után, a horgászat másik elengedhetetlen kelléke a szerelék. Ez a halfogás módszertől függően változhat, de alapvetően egy erős, sima egyszálas (monofil) vagy fonott damil, aminek a végén 1, 2, vagy 3 ágú horog kap helyet.

A fenekezős (feeder horgászat) esetén, a szereléket egy nehéz ólomsúly juttatja a víz alá. Talán a legismertebb az úszóval való pecázás, amikor egy dugó van a víz tetején és ez jelzi a kapást. Gyakori még a rablóhalas, műlegyes horgászat is.

Amiket még mindenképpen meg kell említeni, azok a csalik. A klasszikus földigiliszta és csonti kukac mellett, a bojlik kapnak főszerepet, amik a pontyok kedvencei.

Külön kategóriát képviselnek az eltérő ízesítésű etetőanyagok, amik célja felkelteni a halak érdeklődését. Érdemes lehet kombinálni az ízeket a siker érdekében.

Az egyik legjobb kikapcsolódás a horgászat

Horgászni lehet egyedül, családdal, nagyobb társasággal ugyanúgy. Gyakran rendeznek különféle versenyeket, amik kiváló közösségi programok. Kisgyermekeknek az egyik legjobb módja a természet irántit tiszteletre nevelésnek a horgászat. A türelemre nevelés igazi mestere ez a tevékenység. A lágyan fodrozódó víz felszíne, amin a nap sugarai megcsillannak, miközben körbeveszi a horgászt az élet, valódi visszatérést jelent az anyatermészethez. Kár lenne ezt az élményt kihagyni.

A várakozást pedig a fogás öröme tudja teljessé tenni. Feledhetetlen élmény, amikor megmozdul a bot és érezni lehet a vad erőt a szerelék másik végén. Ekkor kezdődhet a küzdelem. Azért, mint mindennek, úgy a horgászatnak is vannak szabályai, amiket muszáj betartani.

A horgászat szabályozása

A horgászat jogi alapjait a halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló 2013. évi CII. törvény és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet foglalja össze. A tevékenységnek megvannak a feltételei, amik az érvényes állami és területi horgászjegyre, a horgászokmányra és a fogási napló meglétére vonatkoznak. A tilalmi időszakokat sem szabad félvállról venni, valamint a méretkorlátok is döntőek.

Mindezek figyelmen kívül hagyása komoly büntetéssel járhat. Nem éri meg kockáztatni, így maradhat a horgászat egy gondtalan, csodálatos időtöltés!