Mit kell tudni az édes vízi halakról?

Az alábbiakban megismerheted mi jellemző a hazánkban legelterjedtebb vízi élőlényekre. Az édes vízi halak olyan élőlények, amelyek főként folyókban, tavakban és lagúnákban élnek. Ez a fajta élőhely kissé kicsi, de mégis elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen elférjen benne rengeteg fajta hal. Speciális kopoltyúkkal rendelkeznek és testüket általában pikkelyek borítják, amelyek segítenek nekik szabályozni a testhőmérsékletüket. Evolúciójuk olyan téma, amelyről még mindig sok szakértő vitatkozik, mivel még nem ismert a pontos időpont, amikor az édesvízi halak története kezdődött.

A kezdetek óta apránként változott az ilyen halak felépítése, és különböző vizsgálatok és tanulmányok kimutatták, hogy anatómiájuk az évek során megváltozott. Ma már kisebb és változatosabb fajok léteznek, attól függően, hogy melyik családba tartoznak. Az édesvízi halak anatómiája attól függ, hogy milyen vízben fejlődnek. Mivel nem minden víz egyforma, egyes vizek sűrűbbek, mint mások, amihez az egyes halfajok apránként alkalmazkodnak. Testfelépítésük megegyezik a legtöbb gerinces állatéval, jellemzőik változhatnak attól függően, hogy melyik fajhoz tartoznak, testük fejből, törzsből vagy hasi részből és farokból áll.

A fejük „szerkezete” lehetővé teszik számukra, hogy a legnagyobb mennyiségű oxigént tárolják, és hogy megfelelően lélegezhessenek. Érdemes megemlíteni, hogy a törzsükben vagy hasukban található a legtöbb szervük, ahol egy pár uszony is látható, amelyek a lehető legnagyobb mozgékonyságot biztosítják számukra a vízben. A bőrük, mint más gerinceseké, különleges tulajdonságokkal bírnak. A legtöbb édesvízi halat pikkelyek borítják, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak a különböző hőmérsékleti-változásoknak, amelyeknek folyamatosan ki vannak téve.

edes vizi halak
Édes vízi halak

Édes vízi halak táplálkozási szokásai és szaporodásuk

A táplálkozásuk csak attól függ, hogy mi található az élőhelyükön, és azok milyen tápanyagokat biztosítanak számukra. Ennek köszönhető, hogy az édes vízi halak táplálkozási szokásai nagyon változatosak. Ez faj szerint is változhat, mivel sokféle család létezik, amelyek a vízben lévő különböző típusú táplálékokkal táplálkoznak, legyenek húsevők, növényevők is akár. A szaporodási minták nem különböznek, függetlenül attól, hogy milyen fajról beszélünk, akár édesvízi, akár sósvízi halakról van szó, a szaporodásuk ugyanaz. Ez bizonyos időközönként történik, ami lehet havonta vagy évente, a fajtól és a külső tényezőktől függően.

Legismertebb hazánkban előforduló édes vízi halak:

–        ponty

–        keszeg

–        fogas

–        harcsa

–        csuka

–        garda