Sosem hanyagolható el a vízóra csere!

A különböző mérőszerkezetek az idő múlásával csökkenő hatékonyságot mutatnak, ezért rendszeres időközönként nem hanyagolható el a felújításuk, így merül fel 8 évente a vízóra csere jelentősége.

Egy modern háztartás szinte teljesen elképzelhetetlen vezetékes vízbekötés nélkül. A közműhálózatok a legtöbb esetben rendelkezésre állnak, így nincs más teendő, mint ezekre rácsatlakozni és már meg is nyitható a csap, ahonnan rögtön áramlik az éltető folyadék.

Ez viszont nincs ingyen. A rezsi költségek egyik részét az ivóvíz használata teszi ki. Ezt direkt fogyasztásra, főzésre, mosásra, mosogatásra, fürdésre, WC öblítésre, ezek mellett még kocsimosásra vagy akvárium feltöltésére szintén használják. De mekkora igénnyel rendelkezik egyik-másik háztartás? Itt lép be a képbe a bekötési vízmérő egység, vagyis a vízóra.

Mi a vízóra célja?

A vízóra voltaképpen egy mérőeszköz, aminek feladata a rajta átáramló folyadék mennyiségének feltüntetése köbméterben. Minden 1000 L után mutat 1 köbmétert a jelző. A készüléket minden esetben a területileg illetékes szolgáltató kell, elhelyezze, de legalábbis hitelesítse. Többnyire a vízóra csere 8 évente történik meg. Egy új rendszer bekötését követően tehát elkezd ketyegni az óra, és amint elérkezik a pillanat, akkor nem marad más hátra, mint cselekedni. Általában egy főmérőről és akár több mellékmérőről lehet beszélni, leginkább társasházakban.

A főmérő az épület teljes fogyasztását rögzíti, míg a mellékmérők szerepe, hogy lakásokra lebontva segítsen megadni a pontos felhasználás mértékét, a költségek egyszerűbb kiszámolása érdekében. Ugyanakkor családi házon belül is köthető be több mellékmérő, amennyiben szeretne pontos információt arról, hogy mekkora fogyasztással rendelkezik például egy vagy több beüzemelt édesvízi akvárium.

Mikor kerül szóba a vízóra csere?

Maga a vízóra csere törvényileg 8 évente kerül terítékre, de előfordulnak olyan esetek, amikor hamarabb van erre szükség. A készülékek működését befolyásolhatják a különféle szennyeződések, akárcsak a vízkövesedés, rozsdásodás kialakulása. Ha párásodás miatt a számláló nem olvasható le, akkor sincs más teendő, mint új eszközt beszerezni. A plomba felszakadása azonnal hiteltelenné teszi a szerkezetet, így történjen az véletlenül, rögtön jelenteni kell az illetékesek felé.

Felmerülhet kérdésként, hogy szükséges-e vízóra csere akvárium telepítése esetén? Ezzel ilyen apropóból nem kell számolni. Ha azonban szeretné pontosan tudni, mennyi folyadékot használ fel az új hobbijához, akkor építtessen be mellékmérőt, ami kifejezetten ezt a célú fogyasztást fogja mutatni.

Ki végezze el a vízóra cserét?

Alapvetően a vízóra csere olyan szakember feladata, akinek van szerződése a vízművekkel. A legtöbb Ön MEO-s vagyis minőség ellenőrző osztállyal ellátott cégek, bár elhelyezik a plombát, de általában további felelősséget nem vállalnak az általuk végzett munkákért. Ezzel szemben a nem Ön MEO-s kivitelezők mindent az előírásoknak megfelelően készítenek elő és még a dokumentációt is elvégzik, egyedül a plombát nem helyezik el. Bár a költségek így magasabbak, de a minőség garantált, és bármi hiba merülne fel, lesz kinek szólnia.