Mit értünk bornout szindróma alatt?

bornout szindróma

Egy rendkívül érdekes pszichológiai jelenségről fogunk a következőkben írni, ami sokakat érint, hiszen senkinek nem egyszerű megtartani az összhangot a munka és a magánélet között. A bornout szindróma sokaknak ismerősen cseng, mégis kevesen tudnak róla mélyebb összefüggéseket. Mindenképpen szót kell ejteni a kialakulásának okairól, valamint a megoldási lehetőségekről, nem utolsósorban pedig magáról a kifejezésről.

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, hogy a bornout szindróma mit jelent, azt mondhatjuk, hogy általában egy szakmailag vagy valamilyen szempontból nagyon igényes, aktív időszak után következik be ez az állapot. Azért mondhatjuk, hogy állapot, mert lehet rajta változtatni, sőt, meg is kell mindent tenni annak érdekében, hogy változás álljon be. A bornout szindróma kezelhető, ha az ember időben észreveszi és maga is eltökélt annak érdekében, hogy lépéseket tegyen a javulás felé.

A jelenség kialakulásával azért rendkívül fontos foglalkozni, mert ez jelenti majd a megoldás kulcsát is. Nem a gyógyszerek és egyéb, fizikai értelemben hosszabb távon is nyomot hagyó beavatkozások kell domináljanak, ha javulást akarunk elérni. A bornout szindróma hamar a múlté lehet, ha gondot fordít az érintett a szabadidő szigorú tiszteletben tartására, illetve a szakmai elvárások reálisabb kezelésére. A bornout szindróma tulajdonképpen pontosan ezen feltételek egészségtelen aránya okán alakulhat ki, vagyis a heves érzelmi állapot és intenzív igyekezet után elmaradnak az eredmények, ami kóros kiábránduláshoz vezethet.

A bornout szindróma sokakat érint, hiszen az elmondottak, tehát a szakmai igyekezet, emiatt a magánélet és egyéb célok lebecsülése és elhanyagolása általánosan kárt okoznak az embernek. Nincs azonban minden veszve, hiszen némi odafigyeléssel és néhány következetes lépéssel ki lehet lábalni a helyzetből. Lebecsülni a feladatot nem szabad, de semmiképpen sem lehetetlen cél. Érdemes a környezetet bevonva, esetleg segítséget kérve haladni az úton, ami a minőségi élet felé vezet.