Mindent a csalikról

A sikeres horgászat egyik első lépése a csali beszerzése. Ha ezen gondolkodunk, két út van előttünk: válaszhatunk mesterséges anyagokból készült műcsalikat, illetőleg természetes hal etetőanyagokat, rákokat, a tücsköket vagy szöcskéket. Sok mindentől függ, hogy mikor melyik módszerrel érdemes horgászni. Egy műcsali szettnek is megvannak az előnyei-hátrányai szintúgy, mint a hal etetőanyagnak.

Mit érdemes tudni a mesterséges csalikról?

A mesterséges csalik a kifogni kívánt halak zsákmányira, mint például a kis halakra hasonlítsanak. Mind megjelenésüket, mind mozgásukat igyekszenek minél élethűbben utánozni. Ennek köszönhetően pedig a műcsalikat a halak természetes tápláléknak tekintik.

Hogy minél jobban fel tudják kelteni a halak figyelmét, egyes gyártók még LED izzókat, valamint illat és egyéb adalékanyagot adnak is hozzájuk, amelyek a hal íz- vagy illatérzékelésének serkentésére szolgálnak. Sokszor szőrrel, tollal vagy más olyan dolgokkal díszítik, hogy minél könnyebben felkeltsék a halak figyelmét.

Milyen hal etetőanyagok vannak?

Természetes csalétek élő vagy korábban élétben volt halak, férgek, rákok, a tücskök és a szöcskék egyaránt lehetnek. A nagyobb ragadozó halak kifogására pedig kisebb halakat, békákat, piócákat szokás használni. Szélesek a lehetőségek akkor is, kereskedésből kerül beszerzésre a hal etetőanyag például hallisztes etetőanyag formájában, illetve ha mi saját magunk nézünk körben a természetben csalétkek után kutatva.

Mi szól a mesterséges halcsali használta mellett?

A mesterséges csalikat egyszer kell csak beszereznünk, utána akár hosszú ídőn keresztül, többször is tudjuk őket használni. Előnyük, hogy segítenek növelni a halak túlélési arányát, aminek köszönhetően biztonságosabb fogást vagy éppen visszaengedést tudunk kivitelezni.

A mesterséges csalikkal átlagosan valamivel nagyobb halakat tudunk kifogni. A műcsali kifejezetten az ilyen halakat vonzza és kevésbé az esetleg nem kívánt kisebb egyedeket. A természetes csalétekkel ellentétben viszont nem képesek nagy távolságból felkelteni a halak figyelmét. Ezért esetenként megeshet, hogy sokat kell várni egy-egy kapásra, vagy akár nekünk kell különböző területekre költözni.

Sok halfaj azonban sokkal kevésbé reagál a műcsalikra, mint a csalétekre. Valamint könnyen elkaphatják őket különböző akadályok, mint a sziklák vagy a fák. A műcsali horgászat általában jobb minőségű felszereléseket és kicsit több tapasztalatot igényel, mint a csalihalászat. Éppen ezért a legtöbb jó műcsali szett, mint egy pergető csali szett viszonylag drága.

És miért lehet jó a természetes csalétek?

A természetes csalik tehát élő vagy elpusztult élőlények, és mint ilyen hal eteőanyagok, vonzzák a táplálékláncban felettük lévő példányokat. Ráadásul a műcsalival ellentétben egész nagy távolságból is fel tudják kelteni a kiszemelt halak figyelmét.

A természetes hal etetőanyagok halfajok széles körét vonzzák, növelve annak valószínűségét, hogy valami előbb utóbb horogra akad majd. Elég csak bedobnunk a csalit, letenni botunkat és várni a kapást. Azon tulajdonságuknak köszönhetően, hogy mindenféle halat vonzanak, könnyen odacsalhatnak olyan kisebb halakat is, amelyeket mi egyáltalán nem szerettünk volna fogni.

A csalét rendetlenebb, koszosabbak és szagosabb, mint a műcsalikkal való horgászat. Fel kell készülnünk arra, hogy a kezünk és a ruházatunk is átveheti ezeket a szagokat és szennyeződéseket.  Különleges tárolási igényei is vannak a legtöbb csali hűtést vagy folyamatos vizet igényel, hogy megőrizze frissességét. Az egyik legnagyobb hátránya annak, ha műcsalit teszünk a horogra, hogy ez jelentősen növeli a hal sérülésének kockázatát. A csalétekre harapva a horog könnyen beakadhat az állat belébe, ami elpusztíthatja, mielőtt kifognánk vagy visszaengednénk a vízbe. 

hal etetoanyag
Hal etetőanyag

Mikor érdemes műcsalit és mikor természetes hal etetőanyagot használni?

A csalét alapvetően jobban működik rosszabb látási körülmények között, mint a műcsali. Így például éjszaka, azonban újabban már a mesterséges megoldásokból is készülnek éjszakai használatra való darabok. Ugyanígy, saras vagy elszíneződött vízben is a csalét a jobb választás, csakúgy, mint nagy hidegben is. Általánosságban akkor jó választás, ha nővény- vagy/és mindenevő fajokat célzunk meg.

A műcsali előnye, hogy csak a nagyobb halakat vonzza. Így ahol bőségesen vannak nem célzott kisebb egyedek is, akkor is bátran használhatjuk. Melegebb időben vagy tiszta vízben szintén hatékonyabb lehet a csalétekkel szemben. A műcsali pedig elsősorban a nagyobb, agresszív, ragadozó halak fogására alkalmas.

Összegezés

Minden horgászmódszernek megvannak az előnyei és hátrányai. A helyes módszer nagyban attól függ, hogy milyen fajokat próbálunk elkapni milyen körülmények között, illetve mi magunk milyen szintű tapasztalatokkal rendelkezünk. Így helyzettel függően jöhet jól egyik vagy másik , ezért a legjobb, ha kellően ügyesek vagyunk mindkét horgászati formában!