Engedélyhez kötött a magyar horgászat

Halfogás régen és most

Halat fogni ősi formáját képezi a táplálékszerzésnek. Nem kell hozzá csak egy bot, zsinór és horog. A mai időkben már nem ez a fő célja a tevékenységnek, hanem minél inkább a szórakozás, a kikapcsolódás egyik eszközévé nőtte ki magát.

A horgászat szabályozása

Manapság már nagyon közismert sportág is vált belőle. Országos és nemzetközi horgászversenyeket is szerveznek. A horgászat engedélyhez kötött tevékenységnek számít. Ezt törvény szabályozza és a horgászatot kemény feltételekhez is kell kötni.

Állami horgászengedély

Az állami horgászengedély egy horgászegyesület által kiállított jegy. Egy évre szól és fizetési díj ellenében adják ki. Engedélyt viszont csak olyan személy kaphat, aki rendelkezik horgászvizsgával és nem követett el semmilyen szabálysértést sem. Az állami horgászengedély 14 év alatt és 70 év felett ingyenesen kérhető.

Területi engedély, fogási napló

A területi engedély egy adott vízterület használatáért fizetendő bérleti szerződés. Ezt az engedélyt csak akkor kapja meg a horgász, ha rendelkezik az állami horgászengedéllyel. Akinek van engedélye, annak kötelező módon kell vezetnie fogási naplót. Ide fel kell jegyezni, hogy mikor, hol és mennyi halat sikerült kifognia.

Év végén le kell adni az engedélyét kibocsátó horgászegyletnél. Ha ezt nem teszi meg, akkor következő évben nem jogosult az államengedély kiadatására. Ott, ahol magánterület van, illetve a tó is magánkézben van, itt nem érvényes az államilag kiadott horgászengedély. Ebben az esetben a helyi kezelővel kell felvenni a kapcsolatot.

A horgász vizsga életfogytig érvényes. A magyar horgászok főbb zsákmánya a ponty, de nagyon sokan döntenek a keszeg mellett is.