Az öntözéstechnika nem drága, a víz igen!

Profi öntözéstechnika
Profi öntözéstechnika

Amióta felfedezték az ókorban a víz éltető erejét a mezőgazdaságban és messze földekre elvezették árkokban, agyagcsövekben, hogy naponta csodát tegyen, azóta nagyot fordult a világ.

Az öntözéstechnika olyan iparággá vált, amiben a precíz informatikai és finommechanikai eszközök általánossá váltak. Az nagyobb gazdaságokban öntözés nélkül már el sem képzelnék a haszonnövények termesztését, hiszen mindenki tudja, hogy az aszály miatti veszteségek többe kerülnek, mint a többéves öntözési költségek.

Ezért a víz a mezőgazdaságban hatalmas kincs. Sajnos az öntözéstechnika nem mindenkinek elérhető lehetőség, vagy nem egészen. Mint minden iparban, az utóbbi időben létrejött egy kiskerti változata is az öntözőberendezéseknek, amelyek árban és minőségben is elérhetőek a kisgazdáknak. Nem is maga a berendezés a nagy falat a gazdáknak, hanem a víz. Egy átlagos kiskert öntözésére több köbméter vízre van szükség naponta. Ezt csak esővízből érdemes táplálni, különben a kertben termelt növények összessége nem ér annyit, mint a rááldozott költség.