A klíma helyes használata

A klíma mindenhol megállja a helyét
A klíma mindenhol megállja a helyét

A légkondicionáló használatakor úgy kell beállítani a légáramlást, hogy ne fújja a hideg levegőt közvetlenül az emberekre. A nem megfelelően üzemeltetett klíma hozzájárul a megfázás, ízületi vagy izomfájdalmak kialakulásához. Ezt meg lehet előzni a berendezés megfelelő elhelyezésével és használatával.

A lakás adottságainak, bútorok helyének függvényében kell kiválasztani, hogy hol legyen a klíma, a falon, esetleg mennyezetbe süllyesztve vagy a padlón állva működjön. Akkor a legjobb, ha távol az íróasztaltól, szokásos tartózkodási helytől dolgozik a klíma, vagy ha ez nem oldható meg valami miatt, akkor lehet időszakos üzemeltetéssel is elkerülni, hogy közvetlenül az emberekre fújja a hideg levegőt.

Bevett szokás a nyári kánikulában, hogy időzítéssel már napközben is bekapcsol a légkondicionáló, akkor is ha nincs otthon senki. Ezzel elkerülhető a lakás túlmelegedése, egyenletes hőmérséklet és páratartalom fogadja a hazatérőket. Ha kellő ideig működött a klíma, akkor a falak, a bútorok annyira lehűltek, hogy kellemes marad a szoba a kikapcsolás után is.