Süllő horgászati praktikák

Milyen módszerek közül választhatunk?

A süllő talán az egyik legragadozóbb halaink közé tartozik. Ilyenekre főleg kisebb halakkal, küsszel vagy keszeggel, esetleg halszeletekkel lehet horgászni. Szereléseink lehet úszós vagy fenekező. Akár a pontyozáshoz kapható botokat, orsót vagy zsinórt is használhatunk, hiszen a süllőzéshez ezeket is fel lehet használni.

Fontos, hogy a süllő horgászathoz szükséges felszereléseinket, akár mi magunk is el tudjuk készíteni. A zsinórra előbb egy csúszó ólmot helyezzünk rá. Erre mehet egy forgókapocs, de természetesen nem kötelező, nélküle is lehetnek sikereink.
Ha ez mind készen van, akkor rátehetünk egy szelepgumit is, akár kétszer is áthúzhatjuk rajta, hogy biztosan álljon a dróton. A zsinór végét horoggal zárjuk le.

A horgászfelszerelésünk nagyon érzékeny bármilyen mozgásra. Kapáskor a süllő könnyedén el tudja húzni mindenhová a drótot, mert az ólom azonnal a belsejébe csúszik.

Fontos erény a türelem

Érdemes türelmesnek lenni, hiszen ezen állhat, vagy bukhat a siker. Meg kell várni tehát, amíg a süllő bekapja és le is nyeli a csalihalat. Nem szabad azonnal meghúzni a horgot, mert akkor könnyedén elveszíthetjük a halat. Ha a süllő folyamatosan viszi a horgot, akkor biztosak lehetünk abban, hogy bekapta a csalihalat. Ebben az esetben lehet óvatosan belevágni a kifogásában.

Fontos, hogy jelzőkarikát tegyünk a botra, amivel könnyedén meg tudjuk határozni, hogy milyen mélyre viszi a botot a hal. Süllőzéshez érdemes egyenes hegyű és szárú horgokat használni. Minden egyes horgászat előtt lényeges, hogy a horgok nagyon élesek legyenek, hiszen csak így lehet eredményt elérni vele.