Megfelelő horgász csizma a tökéletes élményért

A gázlós horgászat napjainkban egyre népszerűbb a horgászok körében. Ahhoz, hogy tényleg jó élményt nyújtson, elengedhetetlen egy megfelelő horgász csizma. Mindenekelőtt a biztonságot kell szem előtt tartani. Az általa biztosított tapadás lehetővé teszi a horgászok számára, hogy viszonylag könnyen járjanak a nedves sziklák és más csúszós körülmények között. A második szempont a kényelem.

Mivel a horgász valószínűleg egész nap viseli a lábbelit, egy nehéz és rosszul illeszkedő típus egy nem túl kellemes horgásznap élményével ajándékozza meg viselőjét. Szerencsére a horgászoknak nem kell bankot robbantani egy pár minőségi horgász csizma megvásárlásához. Viszonylag kicsi az árkülönbség a rossz minőségű, rosszul illeszkedő és nem túl jó víz-lefolyású csizmák, és a minőségi, évekig tartó és kényelmes darabok között.

Mire figyelj, ha horgász csizmát vásárolsz

Könnyű súly – A lehető legkönnyebbnek kell lennie. Egy horgász valószínűleg nagy távolságot tesz meg gyalogosan bennük egy nap folyamán. Nehéz csizma, fáradt lábak, szerencsétlen horgásznap. Ugye ismerős recept? Keress egy olyan csizmát, minél könnyebb, hiszen annál jobb.

Gumitalp, nem filc – A gázló csizmának gumitalppal kell rendelkeznie, nem pedig filctalppal. Azért, hogy a horgászoknak miért kell mostantól kerülniük a filc talpú gázlócsizmákat, elolvashatod a típusok leírásánál!

Jól lefolyik róla a víz – A gumicsizmának jó vízlepergetőnek kell lennie. Egy ilyen szempontból nem hatékony csizma egy tonnát nyom, és nem kellemes vele járni, ráadásul veszélyt jelent a horgász biztonságára is.

Könnyű felsőrész – Keress olyan horgász csizmát, amelynek felsőrésze szintetikus bőrből vagy mikroszálas anyagból készült. Az ilyen típusú felsőrész viszonylag könnyű, tartós, gyorsan szárad és idővel rugalmas marad.

Fűző és fűzőrendszer – Ellenőrizd, hogy a csizma könnyen fűzhető-e, tartós-e a fűzője, amely nem esik szét, ha nedves, és a tartalék fűző könnyen hozzáférhető-e (igen, előbb-utóbb elszakad, függetlenül attól, hogy mennyire erős).

Sziklaszilárd bokatámasz – A bakancsnak szilárd bokatámaszt kell biztosítania. Ez alatt azt értem, hogy a horgász számára szinte lehetetlen legyen, hogy a bokája kimenjen.

horgasz bakancs
Horgász bakancs

Típusok:

Gumitalpú horgász csizma

Az elmúlt évek horgászai valószínűleg ellenszenvet táplálnak a gumitalpas csizmák iránt, és nem is alaptalanul. Az évtizedekkel ezelőtti gumitalpas darabok rosszul tapadtak, és idővel „gondok” adódtak a gumi és a csizma többi része közötti tapadással. Ez azonban akkor volt. Ma a gumitalpas horgász csizma verzió a legjobb, amit beszerezhetsz. A mai csizmák kiváló tapadást biztosítanak, jól megmunkáltak, tartósak és meglepően könnyűek. Ideálisak olyan horgászok számára is, akik hosszú távokat fognak gyalogolni egy horgásznap során.

Filc talpú horgász csizma

A nedves, nyálkás felületeken való tiszta tapadás szempontjából valószínűleg még mindig a filcből készült típusok biztosítják a legjobb tapadást. Bár a gumitalpú csizmák ma már majdnem ugyanolyan tapadást biztosítanak, véleményem szerint a tapadás még mindig nem „egyenlő” azzal, amit egy jó minőségű, filc talpú gumicsizma nyújt. Ez különösen igaz a „nyálkás sziklákon” vagy a nedves sziklák oldalára tapadt nedves levelekre való lépéskor. Ez a kiváló tapadás azonban néhány problémával jár. Az első az, hogy a filcből készült csizma rosszul működik „a vízen kívül”. Ha a horgász sokat sétál a folyóparton, a filc talp, amely olyan jól működik a nedves köveken, hirtelen nem működik olyan jól a száraz fatörzseken, a földön és minden máson. A második probléma az, hogy a horgász csizma filce gyorsan elhasználódik, különösen, ha a patakon kívül használják. Bár a filc cserélhető, ez még mindig bosszantó költség. Ami még rosszabb, hogy a filc gyakran pont akkor hibásodik meg, amikor a horgásznak szüksége van rá.

Melles csizma

Miért válaszd ki a legjobb melles csizmát? A légyhalász nadrág az egyik legfontosabb felszerelés, amikor a vízre indulunk. Nemcsak szárazon és melegen tartanak, hanem megvédenek a bozóttól, az állatoktól, például a kígyóktól és a bogaraktól is. Egy jó darab megéri a pénzt, ha a műlegyes horgászattal foglalkozol, és főleg akkor értékeled majd, amikor rossz tapasztalatod lesz, például egy szivárgás, amely tönkreteheti a nagyszerű kirándulást. A legjobb melles csizmák 40-80 ezer forintba kerülnek.

horgasz csizma
Horgász csizma

Sparrow Waders Hydrox Orcades

A Hydrox Orcade légáteresztő melles csizmát kifejezetten gázlós horgászathoz fejlesztették ki, karcsú lábbelivel, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén bejárhasd az ösvényeket. Zseniális kialakítással rendelkezik, ez a lélegző, 3 rétegű mikroszálas anyagból készült termék, speciális (neoprén/gumi) bakancsokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a vízre bocsátási területet ösvényeken járva közelítsük meg. A könnyű és rugalmas Hydrox Orcade wader nagy mozgásszabadságot biztosít. A gumicsizma az ágyéknál megerősített, hogy javítsa a szövet tartósságát. Két tartozéktartó van beépítve (D-gyűrűk), egy belső zseb lehetővé teszi, hogy a szerszámokat vagy orsókat kéznél tartsd. A gumicsizma testre szabott illeszkedését a gumicsizma öv biztosítja.