Kihívást jelent a horgászat télen

Új élmények a téli folyóvízi horgászat során

 A horgászat télen is lehet eredményes, csak egy kis finomhangolásra van szükség, mert ilyenkor nehezebb a makacs halakat a csalihoz csalogatni. Ez annak tudható be, hogy az alacsonyabb vízhőmérséklet miatt a vizekben is lelassul az élet és ilyenkor a halaknak sincs akkora étvágyuk, mint a meleg időszakban. Ennek ellenére, a téli folyóvízi horgászat egyedi élményt kínál, amibe csak az igazán elszántak vetik bele magukat

Ennek jó oka van, hiszen már a megfelelő hely kiválasztása sem egyszerű. Olyan környezetet kell találjunk, ahol szívesen tartózkodnak a halak a hideg időben.

Semmiképpen ne hagyjuk otthon a meleg ruhát és a bélelt bakancsot, még akkor sem, hogyha napos időt jósolnak!

A módszerek tekintetében általában az úszós beváltnak mondható, de kellő elszántság kíséretében a fenekezést is siker koronázhatja. A profik többsége mégis az úszózást tartja eredményesebbnek.

Mit használjunk téli keszegezéshez?

Már esett szó arról, hogy a horgászat télen sokkal sikeresebb akkor, ha finomítunk a felszerelésen. De ez miben nyilvánul meg pontosan?

Egy olyan botra lesz szükség, ami a mélyebb vizekben is jól teljesít, mert ez egyaránt praktikus a téli folyóvízi és tavi horgászathoz. A mélyvízben végig lehet próbálni a vízoszlop rétegeit, mert napos időben a halak általában a vízközt lebegnek. Úszózva ezt egyszerűen megtehetjük az ereszték állításával.

Az orsóválasztást sem szabad félvállról venni, mert ez hozza majd egyensúlyba a botot, ezért az optimális súlyt kell szem előtt tartani. Hogyha a bot orrnehéz, akkor a téli hidegben még nagyobb kihívás lesz a megtartása. Amennyiben a méretei harmonizálnak a bottal, akkor nyert ügyünk van. Lényeges a megfelelő zsinórválasztás is, ami ez esetben lehetőleg legyen áttetsző a súlyozás pedig osztott.

horgaszlyuk
Horgászlyuk

A téli horgászat tovább finomítható a többféle méretű horgokkal. Téli keszegezéshez rendszerint a 8-16 méret közötti változatok számítanak előnyösnek.

Sok múlik az ellenállhatatlan csali kiválasztásán. Többet is kipróbálhatunk egyszerre, így nagyobb rá az esély, hogy beválik valamelyik. A szúnyoglárvával, piknivel, trágyagilisztával, csontival nem lehet mellélőni, főleg, ha mindből van nálunk. Ha nagyon hideg van, akkor a gilisztát és a csontit lehetőleg tartsuk a zsebünkben, bevetés előtt melegítsük őket gondosan.

Részletesen a megfelelő etetőanyagról

Télen a halak anyagcseréje lelassul, és így kevesebb táplálékra van szükségük. Ezért fontos, hogy a téli horgászat során kifejezetten téli, speciális etetőanyagokat és csalikat használjunk, amelyek könnyen emészthetők, és megfelelnek a halak táplálkozási igényeinek ebben az időszakban. Az aromák, pop-upok és wafters-ek is hasznosak lehetnek, mivel ezek az anyagok segíthetnek felkelteni a halak igencsak nyugalmi állapotban lévő érdeklődését.

A horgászat télen erőteljesebb ízű, olajosabb etetőanyagokat kíván. Az etetőanyag tónusa lehetőleg legyen sötét, mert így jobban beleolvad mederfenékbe és nem kelt gyanút a halakban. Alkalmazzunk aromákat, mert sokat dobhat a nap végi eredményen.

A téli horgászat előnyei

A téli horgászat nem csak egy remek módja annak, hogy a hideg hónapokban is minél több időt töltsünk odakinn a szabadban, illetve minél több friss levegőt szívjunk – bár kétségtelen, hogy már ezzel is nagyon jó szolgálatot teszünk az egészségünknek. A téli horgászatnak azonban számos egyéb előnye is van. Sok horgász számára ez az időszak jelenti a legnagyobb kihívást, de a megfelelő felkészüléssel és tudással ez a szezon lehet a legjutalmazóbb is. Gondoljunk csak bele: amikor már mesteri szinten űzzük a kedvenc hobbinkat, milyen jól jön a következő szint, amit megléphetünk és leküzdhetjük azokat az akadályokat, amelyeket az új szituáció gördít elénk – például a halak megváltozott viselkedése, a befagyott víz, a hideg és a többi. Emellett a hideg időjárási körülmények közötti horgászat segíthet fejleszteni a türelmünket, az időjárási körülményekhez való alkalmazkodó képességünket és az étel és ruházat megfelelő előkészítésének képességét – tehát magát a körültekintő tervezést.

A nyugalom és a mindent betöltő csend ajándéka

Télen a vizek kevésbé zsúfoltak, így több esélyünk van a nagy fogásokra, és a természet csendjét és nyugalmát is élvezhetjük. Továbbá, a halak télen kevésbé aktívak, és így kisebb területeken tartózkodnak, ezáltal megkönnyítve a halfogást. Ezenkívül, a hidegebb hónapokban a halak gyakran nagyobbak és erősebbek, mivel egész évben táplálkoznak, ezáltal készülve fel a tavaszi szaporodási időszakra.

Jobb fizikai és mentális egészség

Talán nem is gondolnánk, de a téli horgászat fizikai előnyökkel is jár, mivel a szabadban tartózkodás és a mérsékelt fizikai aktivitás segít fenntartani az izmok és az ízületek egészségét, még a hideg hónapokban is. Ezenkívül, a friss levegő és a természet közelsége segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, ami különösen fontos a komor téli hónapokban, amikor is sokan szenvednek a szezonális depressziótól.

Beszéljünk még egy kicsit a ruházatról!

A fentiekben már említettük, mennyire releváns pontja a sikeres téli horgászatnak a megfelelő ruházat kiválasztása – azonban ez az a téma, amit valóban nem lehet elégszer kivesézni. Fontos, hogy rétegesen öltözzünk, és vízálló, szigetelő ruházatot viseljünk. A sapka és a kesztyű sem hiányozhat, mivel a test hője elsősorban a fejen és a kezeken keresztül távozik. A megfelelő lábbeli is fontos, hogy megóvjuk lábainkat a hidegtől és a nedvességtől.

Veszélyek és fontos szabályok, amelyeket minden téli horgásznak érdemes betartani

Végül, de korántsem utolsó sorban, beszéljünk azokról a szabályokról és lehetséges veszélyekről is, amelyekkel a téli horgásznak mindenképpen érdemes tudatában lenni. Mert bizony ez a sport, csakúgy, mint a legtöbb, rendelkezik bizonyos rizikófaktorral. Például, nagyon fontos, hogy soha ne lépjünk a jégre, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az elég vastag és biztonságos – tudjuk, hogy mivel jár, ha vékony jégen állunk. Ezenkívül, mindig tájékozódjunk a helyi szabályokról és engedélyekről, mivel egyes területeken korlátozások lehetnek érvényben a téli horgászatot illetően. Továbbá, mindig legyünk felkészülve a váratlan időjárási körülményekre, és vigyünk magunkkal elegendő meleg ruházatot és ételt.