Horgászcuccok házilag – mutatunk 3 eszközt, amit odahaza is elkészíthetsz

A horgászat szerelmesei nem feltétlenül a halfogás élményéért választják hobbijuknak a szóban forgó szabadidős tevékenységet. A horgászfelszerelések változatossága, a természetben eltöltött idő, a víz adta nyugalom és a fogásra áhítozó örömteli várakozás mind hozzájárulnak ehhez az élményhez.

Azzal minden nagy pecás tisztában van, hogy kedvenc hobbija nem éppen olcsó mulatság. Vagy mégis? Mi lenne, ha a horgászcuccokat házilag, magunk készítenénk el?

Jó minőségű horgász cuccok olcsón – minden pecás álma

A horgászcuccok házilag elkészítve több előnnyel is járnak: egyrészt kiélheted a benned szunnyadó kreatív alkotót, másrészt egy csomó pénzt takaríthatsz meg, ha nem méregdrágán szerzed be a hiányzó kellékeket egy speciális szakboltban, végül, de nem utolsósorban pedig igencsak környezetbarát megoldást választasz, ha a saját kezűleg készített cuccokkal veszed a vízpart felé az irányt.

Horgászbot – avagy a pecabot

A horgászbot az egyik legfontosabb horgászfelszerelés – de vajon elkészíthető házilag, saját kezűleg? Nos, meglepő, ám mégis igaz, miszerint egy egyszerű horgászbot elkészítése nem bonyolult feladat. A leggyakrabban használt anyag a bambusz, de bármilyen rugalmas, erős fa is megfelelő lehet. A bot hossza legyen kb. 1.5-3 méter, de ez attól függ, hogy milyen hosszúságú bot áll a kezedre, milyen típusokkal volt korábban dolgod.

Tisztítsd meg a botot a levélmaradványoktól vagy egyéb növényi anyagoktól. Ha bambuszt használsz, akkor az egyes csomópontoknál levő részeket egy késsel le kell faragnod. Hajlítsd meg a botot – ezt óvatosan kell megtenni, hogy a bot ne törjön el. Tipp: áztasd vízben a szóban forgó eszközt néhány órán át, majd óvatosan hajlítsd meg, így jó eséllyel nem törik el. Ezzel még nem vagy kész.

Készítsd elő a bot végeit – az egyik végén csomót kell kötni, amelyre a zsinórt rögzíted. A másik végén pedig vágj egy kis bemetszést, ahova a horgászzsinór másik vége kerül. Ezután vágj le egy hosszú darabot a horgászzsinórból. A zsinór hossza legyen legalább kétszerese a bot hosszának. A zsinórt kösd rá a bot csomós végére, a másik végét pedig illeszd a bemetszésbe.

Szereld fel a horgot és az ólmot. Értelemszerűen a horgászzsinór végére kerül a horog. Az ólmot a horogtól kb. 30-60 cm-re helyezd el, így az a víz alatt marad. Persze ez alapvetően egy rendkívül kezdetleges horgászfelszerelés – de gondolj csak bele, régen (és most többszáz évről beszélünk) az embereknek nem állt a rendelkezésükre modern technika. Leleményesnek kellett lenniük, hogy halat fogjanak (nem kedvtelésből, hanem a túlélésük miatt) és sikerrel jártak. Szóval, ha csak poénból is, de érdemes adni egy esélyt a modern pecabotok ősének is.

Horgászcuccok házilag: a csali

Minden horgásznak megvan a maga elképzelése a tökéletes csaliról. Íme, néhány variáció a sokból:

Kenyér csali – a legegyszerűbb csalit kenyérből készítheted el. Csak nyomkodd össze a kenyeret a kezedben, majd formázd gombóccá és tedd a horogra. Ez a csali különösen jó, ha pontyot szeretnél fogni.

Kukorica csali – a konzerv kukorica is egy nagyon népszerű csali. Csak tűzd a horogra a szemeket, és készen is vagy. Különösen hatásos pontyra és dévérkeszegre.

Sajt csali – mert némelyik hal, mint például a csuka és a sügér, nagyon szereti a sajtot. Használj kemény sajtot, az stabilabban megmarad a horgon.

Horgászcuccok házilag – az úszó

Ennek elkészítése sem ördöngös feladat. Amire szükséged lesz: rugalmas, könnyű fa, vízálló festék, horgászzsinór, súly (például ólom). A lépések a következők: vágj le egy darabot a fából, amelynek hossza legyen kb. 10-15 cm. Az úszó formája általában hengeres, de egyik vége lehet élesebb, hogy jobban látható legyen a vízen. Fúrj egy lyukat az úszó közepén keresztül. Ez a lyuk lesz az, amin keresztül a horgászzsinórt át fogod vezetni. Fesd be az úszót vízálló festékkel. Sok horgász a piros és sárga színeket preferálja, mivel ezek könnyebben láthatók a vízen. Az úszó aljára rögzíts súlyt. Húzd át a horgászzsinórt az úszón található lyukon keresztül, és rögzítsd a megfelelő helyre a zsinóron – ezzel készen is vagy!