Horgászbot, bottartó és bojli készítése házilag

Sok horgász vagy hobbiból vagy anyagi megfontolásból szereti kedvenc sportjához szükséges eszközöket otthon előállítani. A horgászbot, bottartó vagy bojli házilag történő előállítása mindenki számára elérhető. Nem akarsz megválni régi botodtól, de ráférne már egy kis felújítás? Megoldható. A következőkben segítünk Neked, hogyan is kezdj bele a „csináld magad” akcióba.

Amikor nem szeretnénk új horgászbotot vásárolni, kénytelenek leszünk a régit felújítani. Egy gyertya segítségével melegítsd fel a teleszkópos részt, majd húzd le. Ha szétszedted részeire a botot, csiszolópapírral simára kell csiszolni az alkatrészek végeit, majd lakk festékkel vond be őket. Száradás után újra vedd elő a gyertyát és vigyél fel koromfuttatásokat a végekre. Arra mindenképpen vigyázz, hogy a bot teste ne melegedjen fel. Csónaklakk segítségével (matt, átlátszó) fesd be a bekormozott részeket. Több napos száradás után, gyűrűk segítségével kell összeszerelni a bot részeit. Nem egy ördöngősség, de egy bizonyos fokú kézügyességre szükséged lesz, hogy szép, új botod legyen.

Bojli készítés otthon

Ha magad készíted a bojlikat, áruk sokkal alacsonyabb, mivel nem kell fizetnie a gyáraknak a gyártásukért, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy szupermarketekben kapható termékeket használhatsz alapanyagként. Mivel szó szerint bármit beletehetsz a bojli házilag történő készítése során a csaliba, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a halak túlságosan kiismerik azt. Általánosságban elmondható, hogy amikor az összetevőiről van szó, akkor azokat 2 felé kell osztani, száraz/alap összetevők és nedves/kötő összetevők.

Bojli házilag, a készítés lépései:

1.      Száraz/alap keverés

2.      Nedves/kötő keverés

3.      Bojli alapanyagok összegyúrása

4.      Bojlik megformázása

5.      Bojlik megfőzése és megszárítása

6.      A kész bojlik tároló dobozba helyezése

bojt keszites
Bojli készítés

A bojlik számos méretben készíthetőek a 10 mm-től a 24 mm-es méretig. A leggyakrabban a 14 mm-16 mm-es méreteket használják. Ha a pontyok sok bojlit látnak egy adott méretből, akkor „okoskodhatnak”. Ilyen helyzetekben próbáljunk meg teljesen más méretű csalikat használni. A bojlik túlnyomó többsége kerek. A halaknak egy idő után ez is feltűnhet, és a hordó alakú bojlikra való átállás javíthatja az eredményt. Szint minden színben készülhet bojli házilag is. A tompa, visszafogott árnyalatok a legelterjedtebbek, de a fényes pop-up bojlik kiválóan alkalmasak a halak „átverésére”.

Bottartó készítése otthon

A legegyszerűbb módja a tartó készítésének, ha Y-alakú PVC-csőcsatlakozót használsz, amely a tartó teteje lesz, és megtámasztja a rudat. Egy másik csövet alkalmazz arra (a kívánt hosszúságú – ez fogja meghatározni a magasságot), hogy összekötsd az Y részt az alsó részekkel. Az alsó részhez egy hosszabb és 2 rövidebb csőre van szüksége. A hosszabbat a függőlegeshez kell csatlakoztatni, és a rövidebbeket a stabilitás miatt csatlakoztasd a vízszintes cső végeihez, hogy mindkét oldalon egy T betűt kapj. Használat közben a rúdnak párhuzamosnak kell lennie a stabilitási csövekkel, ezért győződj meg róla, hogy az Y így helyezkedik el.