Hogyan tápláljuk halainkat megfeleően?

Egy akvárium szép dísze lehet nappalinknak, ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk a benne élőkről sem: a hal eledel megfelelő megválasztása nagyon fontos, ha sokáig szeretnénk halainkat épségben, egészségben megőrizni. Főleg kezdő akvaristáknak lehet nehéz megtalálni a megfelelően összeállított étrendet kedvencei számára. Egy kisállatboltba belépve a hal eledelek széles választékával találkozhatunk, ami nem biztos, hogy megkönnyíti a döntést adott pillanatban. Éppen ezért nézünk egy kicsit körbe a hal eledelek között. Kitérünk arra, hogy milyen fajta haledelek léteznek, milyen fajtának mire van a leginkább igénye vagy mire figyeljünk a fiatal halak etetése során.

Milyen hal eledel típusok léteznek?

Sokszor talán egyszerűnek tűnhet annyival letudni a hal eledel megválasztását, hogy kinézünk valamilyen nagy kiszerelésben kapható halpehlyet és jó időre letudtuk a problémát. Azonban a halaknak hasonlóan fontos a megfelelő és változatos táplálkozás, mint számunkra. Nekik is szükségük van fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra és bizonyos ásványi anyagokra, illetve vitaminokra.

Természetesen a halpelyhek is tartalmaznak hasznos tápanyagokat, így senkit nem szeretnénk már az elején lebeszélni erről. Azonban fontos, hogy mindig kis adagokban vásároljuk meg, hogy sokáig megőrizzék vitamin- és ásványianyag tartalmukat. Önmagában a száraz haltáp alacsony rost tartalmú, de a megfelelő növényekkel kombinálva növényevő halak számára ideálisak lehet az alga, halliszt, tintahalliszt vagy garnélarákliszt.

Ha a halak akváriumnövényekkel is táplálkoznak, házilag is készíthetünk nekik zöldségekből készült hal eledelt. A borsó, cukkini, spenót, uborka vagy más zöldségek kiváló táplálékot jelentenek számukra. Azonban minden halnak másra van szüksége, ezért nézzünk utána, hogy mi a legjobb az adott fajtának Még jobb, ha kicsit megfőzzük a zöldségeket, majd miután hagytuk lehűlni, tegyünk belőle nyugodtan az akváriumba egy kicsit – az el nem fogyasztott táplálékot pedig másnap távolítsuk el.

Az élő étel halaknak is hasznos, főképpen a húsevő egyedeknek. Ezt szintén mindig az adott hal fajtája dönti el, hogy melyik számára a megfelelő, ennek mindig járjunk utána. Kiváló hal eledel lehet a garnélarák, a földigiliszta, vízibolha, illetve a tücsök is.

A fagyasztott eledeleknek is széles választékát találjuk a különböző állatkereskedésekben. Ezek szintén lehetnek fagyasztott rákok, giliszták, kagylók, de a növényevő halak számára is készülnek ilyen módon planktonok vagy sprinula kockák.

Etel halaknak
Étel halaknak

Hogyan etessük a halakat?

Természetesen ez is javarészt attól függ, hogy milyen fajta halról van szó. Léteznek azonban olyan alapszabályok, amelyeket minden esetben célszerű betartanunk.

·  Figyeljünk arra, hogy soha ne etessük túl a halainkat. Sok tulajdonos inkább ebbe a hibába esik, mintsem hogy alultáplálná őket. A halakat csak annyival kell etetni, amit öt perc múlva meg is esznek, a többi jó eséllyel felesleges. Ha hamar szennyeződik az akvárium vagy magas az ammónia, illetve nitrát szint, az egyértelműen erre utal.

· Felnőtt halakat, különösen a hús és mindenevőket javasolt naponta egyszer, ugyanabban az időben etetni. A fiatalabb halaknak napi három -négy etetésre is szükségük lehet, kis mennyiségben. Az első néhány hét a legfontosabb a fiatal halak számára – gyorsan növekednek, ha elegendő táplálékot kapnak.

A húsevőknek fehérjében gazdag étrendre van szükségük, amely sok húsból áll, akár élő, akár elhalt formában. Nem szabad csak marhahússal etetni őket, hiszen ezt nehezen emésztik meg. Inkább maradjunk a jól bevált gilisztáknál vagy tücsköknél. Zsírra és szénhidrátra is szükségük van, ugyanakkor kerüljük a túl zsíros hal eledeleket, nagy mennyiségben ez ugyanis károsíthatja a májukat. Náluk különösen figyeljünk oda a napi egyszeri etetésre. A növény- vagy mindenevőkhöz képest rövidebb emésztőrendszerrel és nagyobb gyomorral rendelkeznek, így hajlamosak lehetnek túlenni magukat.

A növényevőknek általában nincs nagy gyomruk, így a túlevés veszélye kevésbé fenyegeti őket. Emésztőrendszerük viszont hosszabb, ugyanis csak növényi anyagokat fogyasztanak, amelyeket nehezebb megemészteni, mint a húsokat.  A húsevő halakkal ellentétben nincs valódi gyomruk; helyette a belek bontják le az ételt. A természetben is egész nap rágcsálják az algákat és a növényeket., így lehet őket naponta többször is etetni. Valójában azonban kevés az igazi növényevő hal, a legtöbb fajtának legalább kis mennyiségű húsfehérjére is szüksége van.

A mindenevő halak a növény- és húsevő fajták emésztőrendszeri tulajdonságaival egyaránt rendelkeznek: őket táplálhatjuk hússal és növényekkel is, esetleg mind a kettővel. Ezek a fajok – például az aranyhalak vagy a harcsa – szeretnek különböző halpelyheket enni. Ha aranyhalunk van, akkor pedig keressünk kifejezetten nekik készült ételkészítményt. A legtöbb díszhal növényevő, így a halliszt, a szárított halak és rovarok, a garnélarák egyaránt megfelelő díszhal eledelek lesznek.