Haleledel – milyet, mikor és mennyit

Ha belépünk egy kisállat kereskedésbe, esetleg egy kifejezetten akváriumi élőlényekkel foglalkozó üzletbe, a haleledel választék oly színes spektrumban tárul elénk, hogy joggal tesszük fel a kérdést: kezdőként melyiket válasszuk a rengetegből?

Alapvetően jónak tűnhet a nagyobb kiszerelésben kapható, „mindent is” tudó halpehely haleledel felé kacsingatni, viszont ha górcső alá tesszük a témát, s nem szeretnénk megbukni akvarista „karrierünkben”, jobb, ha pontosan utánajárunk annak, minek is örülnének leginkább a halaink.

Mi sem szeretjük mindig ugyanazt enni

Mindenkinek megvan a maga kedvenc kajája, de ha rendre, mindennap, minden egyes étkezésnél ugyanazt az adott ételt kellene enni, nem csak ráunnánk a kedvencünkre, de végérvényesen meg is utálnánk azt. Sarkítva bár, de valahogy így vannak ezzel a halak is, akiknek a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás éppolyan fontos a megfelelő fejlődéshez, mint bármelyik más élőlénynek a Földön. Zsírok, szénhidrátok, fehérjék és a többi: a megfelelő díszhal eledel tartalmazza mindazokat a hasznos anyagokat, amelyekre az akvárium lakóinak szüksége is van.

A halpehellyel sem kell végérvényesen szakítani – csak tudni kell jól kombinálni más típusú eledelekkel

Ha mégis a halpehely mellett döntünk, válasszunk kisebb adagot a termékből. Igen, így kicsit macerásabb lesz újra feltölteni a készleteinket, viszont megelőzhetjük azt a kellemetlenséget, hogy az nagy adagban vásárolt haleledel idővel elveszítse a frissességét, vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a száraz díszhal eledel rost tartalma nem a leghíresebb, viszont, ha jól megválasztott növényi táplálékkal kombináljuk, remek kis mixet alkotva nagy örömöt okozhatunk az akvárium élőlényeinek.

Milyen mixet készíthetünk a halaknak?

A halak többsége általában az akváriumban lévő növényekből is táplálkozik. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne készíthetnénk a számukra valódi vitaminbombának is beillő finomságot. Az apróra vágott cukkini, spenót és uborka remek ötlet, különösen, ha „szervírozás” előtt megfőzzük a zöldségeket. Persze mielőtt tálalnánk a mixet, hagyjuk lehűlni, csak azután tegyük a vízbe.

Fontos! S bár a száraz díszhal eledel, illetve a zöldségek egymással való kombinálása a legtöbb díszhal ízlését elnyeri, erősen ajánlott utánajárni a minivilágunkban élő fajták preferenciáinak. Azoknak a díszhalaknak például, amelyek alapvetően húsvevők, az élőeledel biztosítása létfontosságú – ezt egyébként fagyasztott verzióban is megoldhatjuk (fagyasztott rákok, giliszták szinte minden díszhal kereskedésben megtalálhatók).

Mennyit és mikor?

És akkor térjünk rá ezekre a nagy, létfontosságú kérdésekre is: mikor és mennyi eledelt adjunk a kis úszkálóknak? Egy dologgal fontos tisztában lenni: a halaknál nincs olyan, hogy elég. Lehetséges, hogy egy órával ezelőtt etettük meg őket, de ha az akváriumhoz közelítünk, könyörgő kis szemeikkel, vidám táncukkal felhívva magukra a figyelmet újra ételért kunyerálnak.

S mit tesz ilyenkor a kezdő akvarista? Megsajnálja a „kis éhezőket” és a haleledeles doboz felé nyúl. Nos, ennél rosszabbat nem is tehetnénk, ugyanis a díszhalak túletetése számos veszéllyel jár, sőt, az egész vízalatti ökoszisztéma létét is veszélyezteti. Tekintsünk alapszabálynak: a halaknak mindig csak annyi eleséget szórjunk be az akváriumba, amit körülbelül 5 percen belül el is fogyasztanak.

A tökéletes adagot kezdőként néhány nap után fel tudjuk majd mérni. Minden, amit a halak nem esznek meg 5 perc alatt, lesüllyed az akvárium aljára, és ott elrohadva szennyezi a vizet. A nagyobb halakat naponta egyszer etessük, ha lehetőségünk van, mindig ugyanabban az időben – ehhez meglepő módon ők is hozzá fognak szokni, és már előre várni fogják a „nagy pillanatot”.

A kisebb halakat másként kell etetni is

A fiatal halak tele vannak energiával, villámgyorsan cikázva úszkálják körbe az akváriumot, ám ahhoz, hogy ez az aktivitás meg is maradjon, kell a megfelelő tápanyagpótlás is, ami az „ifjak” esetében így néz ki: ha el vannak különítve a nagyobb, idősebb halaktól, naponta háromszor adjunk nekik kezdő díszhal eledelt, persze kis adagokban.