Halak csoportosítása és osztályozása

A kezdő horgászoknak is tudniuk kell, hogyan lehet a halat csoportosítani. Ezeknek a szempontoknak az ismeretével meg lehet könnyíteni a horgászás élményét.

A származási helyük szerint a hal lehet édesvízi, tengeri vagy vándorló.

  • Az édesvízi hal kategóriába tartoznak a pontyok, kölönték, csíkfélék, csukák, pócok, tokok, sügérek és a pisztrángok.
  • A tengeri halak, nevükből eredően, a tengerekben élnek.
  • A vándorló halak az előző két csoport keverékéből jönnek létre. Ezek csak édesvízben képesek szaporodni, egy ideig itt is erősödnek meg, majd átúsznak a tengerbe. Ide sorolhatóak a lazacok, vizák.

Vannak békés és ragadozó halak is. A fehér húsú fajtáknak világosabb a húsuk, míg a barna húsú halaknak sötétebb a színük. A hús zsírtartalmának megfelelően is vannak csoportosítások, itt sovány és zsíros kategóriát kaptak a halak.

Belső váz felépítésük is eltérő. Vannak csontos halak, azok, amelyeknek a belső vázuk teljesen elcsontosodott. Az ilyen halak külső bőre teljesen sima vagy csak nagyon ritkán részlegesen pikkelyes.

Ezzel szemben a vértes halak belső váza porcos, pikkely helyett csontlemezek képződnek. Ebbe a csoportba tartoznak a kecsegék, vizák és a tokos halak.

Ha a rendszertani felosztása figyelünk, akkor itt két nagy alosztályra kell koncentrálni: porcos és csontos vértes halakra. Ezen belül számtalan rend, alrend és öregcsalád található.

Magyarországon hivatalosan 86 féle halfajjal találkozhatunk. Vannak közöttük védett halak is, mint például az állas küsz, botos kölönte, dunai ingola, felpillantó küllő vagy a fürge cselle.