Ezt érdemes tudni a fehér húsú halakról

A halak csoportosítása alapjába véve három kategóriába sorolható. Az egyik a szálkás halak csoportja, ami két további csoportra osztható fel. Idetartoznak a zsíros vagy olajos és a fehér húsú halak. A további két fő csoportba pedig a porcos halak és a gerinctelen tengeri állatok, puhatestűek tartoznak. Az halételek fogyasztása az egészséges táplálkozás egyik alapkövének számít. Tele vannak különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk egészséges működése érdekében.

Miket nevezünk fehér húsú halaknak?

Egyáltalán mitől lesz egy halnak fehér a húsa? Jogosan merülhet fel a kérdés. Ebbe a csoportba főként a tőkehalak és azok fajtái sorolhatóak. A fehér húsú tengeri halak csoportjába tartozik az óriás laposhal, a foltos tőkehal, a kisfejű lepényhal, a puha és a fekete fejű tőkehal. Az édesvízi fehér húsú halak listájában szerepel a fogassüllő, a harcsa, a ponty, a keszeg.

fehér húsú halak

A zsíros fajtákkal ellentétben, a húsuk zsírtartalma nagyon alacsony. Ez azért van, mert a testüket javarészt izomszövet alkotja, amin található egy nagyon vékony kötőszövet.

A zsíros halak húsa B-vitaminban gazdag, viszont a fehér húsúakban alacsonyabb koncentrációban van jelen, mint az emlősök izomzatában. Ehhez képest, a húsuk jelentős mennyiségű B12 vitamint tartalmaz. Hogyha egy igazi vitaminbombára szomjazunk, akkor halmájra és az ezekben található olajra lesz szükségünk. Csordultig telítve van A- és D-vitaminnal. Ez azért van, mert a tőkehalak a zsírtartalékjaikat a májban tárolják.

Az étkezés során elkerülhetetlen, hogy ne nyeljünk le észrevétlenül néhány puha szálkát, ami említésre méltó a kalciumszükségletet illetően.

Milyen pozitív egészségügyi hatásai vannak még a fehér húsú halak fogyasztásának?

A fehér húsú halak, mint például a tőkehal, a tilápia vagy a tengeri sügér, alacsony zsírtartalmuk ellenére is számos egészségügyi előnyt kínálnak. Elképesztően magas például a fehérjetartalmuk. S ahogy azt már tudjuk jól, a fehérjék a szervezetünk alapvető építőkövei. Elengedhetetlenek a sejtek, szövetek, izmok, csontok, bőr és haj építéséhez és javításához. A fehérjék fontos szerepet játszanak az olyan létfontosságú vegyületek előállításában, mint az enzimek, amelyek segítik a szervezetben lezajló kémiai reakciókat, és a hormonok, amelyek szabályozzák a szervezet működését. A fehérjék segítenek a teltségérzet fenntartásában, ezáltal csökkentik az éhségérzetet és segítenek abban, hogy ne együnk túl sokat, ami különösen fontos lehet a fogyókúrázók számára.

Részletesebben a vitamin- és ásványi anyag tartalmukról, kalóriatartalmukról

A fehér húsú halak több olyan fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, mint a B-vitaminok, a kalcium, a foszfor és a magnézium, amelyek segítenek az energia előállításban, az idegrendszer működésében és a csontok egészségének megőrzésében. Az alacsony zsírtartalom miatt a fehér húsú halak alacsony kalóriatartamúak, ezért kiváló választás lehetnek azok számára, akik fogyni szeretnének vagy egyszerűen csak egészségesen szeretnének táplálkozni. Abban az esetben például, ha szigorúbb diétát tartunk, esetleg valamilyen egészségügyi probléma miatt szeretnénk jobban odafigyelni a táplálkozási szokásainkra, illetve azok megreformálására, a fehér húsú halakból készített ételek remek lehetőséget kínálnak ehhez. Az pedig már igazán csak hab a tortán, miszerint gazdag fehérjetartalmuk miatt ezek az ételek segítenek a teltségérzet fenntartásában, ezáltal csökkentik az éhségérzetet.

Létezik fehér húsú tonhal?

A vörös húsú tonhalak mellett, az Albacore (Thunnus alalunga) fehér hússal rendelkezik, ami megnőhet akár 90-120 cm-re is, a súlya pedig elérheti a 20 kg-ot. A húsuk színe az élőhelyüktől függően változik. A vörösek fejlettebb érrendszerrel rendelkeznek és rendszerint a hidegebb vizekben fordulnak elő. A gazdag érhálózatnak köszönhetően, jobban bírják az alacsony hőmérsékletet. A világos húsú tonhalak előfordulása főként a melegebb vizekben figyelhető meg. A húsuk kitűnő fehérjeforrás és kimagasló mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavat, amivel megelőzhető a szívbetegségek kialakulása.

Hol honosak a fehérhúsú halak?

A fehérhúsú halak halászata különböző országokban eltérő mértékben van jelen – bizonyos területeken rendkívül fontos gazdasági tevékenységként. A norvégok nagy mennyiségű tőkehalat és más fehér húsú halakat halásznak, amelyeket aztán világszerte exportálnak. Ez nagyban hozzájárul a norvég gazdaság igencsak irigylésre méltó helyzetéhez. A kanadaiak szintén nagy mennyiségű fehér húsú halakat, például tőkehalat és lepényhalat halásznak az észak-atlanti és a csendes-óceáni vizekben. A sorban továbbá Kína, USA és néhány ázsiai ország is képviselteti magát. 

A fehér húsú halak szerepe a gasztronómiában

Azt már tudjuk, hogy mennyire egészséges, hogyha beépítjük a halételeket az étrendünkbe, de mégis miből mit érdemes készíteni? Nem mindegy, hogy melyiket sütjük, főzzük, pároljuk, grillezzük, ugyanis a húsuk különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket lényeges figyelembe venni az ételek elkészítése során.

A fehér húsú tengeri halak íze sovány és kevésbé jellegzetes. Ezt viszont változatos fűszerezéssel ügyesen kihasználhatjuk. Ízletes fogásokat készíthetünk egy kis fokhagyma, paradicsom és némi zöldfűszer felhasználásával.

fehér húsú hal
Fehérhús

A tőkehalak ideálisnak számítanak, ha egyszerű, de nagyon finom fish and chips-et szeretnénk fogyasztani. Viszont ez csak akkor lehetséges, hogyha friss tőkehalat sikerül beszereznünk az étel elkészítéséhez, mert a fagyasztott, mirelit, állagtalan és hőkezelésen átesett változatok a sikertelen olvasztást követően elég lelombozó ízvilágot eredményeznek.

A fehér húsú halak listája egy közismert halfélét is tartalmaz, ami nem más, mint a „balatoni hekk“. Ebben csak az az érdekes, hogy egyetlen darab sem úszkál belőle a Balatonban, hiszen Argentínából származik és valószínűleg rendszerint fagyasztva érkezik a magyar tenger partmenti halsütödékbe. Zsírban sütésre, párolásra egyaránt alkalmas és jól bírja a magyar konyhára jellemző erősebb fűszerezést.

Milyen italt fogyasszunk a fehér húsú halak mellé?

Jellemzően a borok között kell nézelődnünk. Ezek között viszont könnyen rátalálhatunk az ideális változatokra, amelyek kellemes kiegészítésként működnek a zamatos halételek társaságában. A süllőből, sügérből és csukából készült fogások jó egyensúlyban vannak a zamatos fehérborokkal, amilyen például az Albarino, Muscadet vagy a Pino Grigio.