Ezt érdemes tudni a fehér húsú halakról

feherhusu halak

A halak csoportosítása alapjába véve három kategóriába sorolható. Az egyik a szálkás halak csoportja, ami két további csoportra osztható fel. Idetartoznak a zsíros vagy olajos és a fehér húsú halak. A további két fő csoportba pedig a porcos halak és a gerinctelen tengeri állatok, puhatestűek tartoznak. Az halételek fogyasztása az egészséges táplálkozás egyik alapkövének számít. Tele vannak különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk egészséges működése érdekében.

Miket nevezünk fehér húsú halaknak?

Egyáltalán mitől lesz egy halnak fehér a húsa? Jogosan merülhet fel a kérdés. Ebbe a csoportba főként a tőkehalak és azok fajtái sorolhatóak. A fehér húsú tengeri halak csoportjába tartozik az óriás laposhal, a foltos tőkehal, a kisfejű lepényhal, a puha és a fekete fejű tőkehal. Az édesvízi fehér húsú halak listájában szerepel a fogassüllő, a harcsa, a ponty, a keszeg.

A zsíros fajtákkal ellentétben, a húsuk zsírtartalma nagyon alacsony. Ez azért van, mert a testüket javarészt izomszövet alkotja, amin található egy nagyon vékony kötőszövet.

A zsíros halak húsa B-vitaminban gazdag, viszont a fehér húsúakban alacsonyabb koncentrációban van jelen, mint az emlősök izomzatában. Ehhez képest, a húsuk jelentős mennyiségű B12 vitamint tartalmaz. Hogyha egy igazi vitaminbombára szomjazunk, akkor halmájra és az ezekben található olajra lesz szükségünk. Csordultig telítve van A- és D-vitaminnal. Ez azért van, mert a tőkehalak a zsírtartalékjaikat a májban tárolják.

Az étkezés során elkerülhetetlen, hogy ne nyeljünk le észrevétlenül néhány puha szálkát, ami említésre méltó a kalciumszükségletet illetően.

Létezik fehér húsú tonhal?

A vörös húsú tonhalak mellett, az Albacore (Thunnus alalunga) fehér hússal rendelkezik, ami megnőhet akár 90-120 cm-re is, a súlya pedig elérheti a 20 kg-ot. A húsuk színe az élőhelyüktől függően változik. A vörösek fejlettebb érrendszerrel rendelkeznek és rendszerint a hidegebb vizekben fordulnak elő. A gazdag érhálózatnak köszönhetően, jobban bírják az alacsony hőmérsékletet. A világos húsú tonhalak előfordulása főként a melegebb vizekben figyelhető meg. A húsuk kitűnő fehérjeforrás és kimagasló mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavat, amivel megelőzhető a szívbetegségek kialakulása.

A fehér húsú halak szerepe a gasztronómiában

Azt már tudjuk, hogy mennyire egészséges, hogyha beépítjük a halételeket az étrendünkbe, de mégis miből mit érdemes készíteni? Nem mindegy, hogy melyiket sütjük, főzzük, pároljuk, grillezzük, ugyanis a húsuk különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket lényeges figyelembe venni az ételek elkészítése során.

A fehér húsú tengeri halak íze sovány és kevésbé jellegzetes. Ezt viszont változatos fűszerezéssel ügyesen kihasználhatjuk. Ízletes fogásokat készíthetünk egy kis fokhagyma, paradicsom és némi zöldfűszer felhasználásával.

Fehérhús

A tőkehalak ideálisnak számítanak, ha egyszerű, de nagyon finom fish and chips-et szeretnénk fogyasztani. Viszont ez csak akkor lehetséges, hogyha friss tőkehalat sikerül beszereznünk az étel elkészítéséhez, mert a fagyasztott, mirelit, állagtalan és hőkezelésen átesett változatok a sikertelen olvasztást követően elég lelombozó ízvilágot eredményeznek.

A fehér húsú halak listája egy közismert halfélét is tartalmaz, ami nem más, mint a „balatoni hekk“. Ebben csak az az érdekes, hogy egyetlen darab sem úszkál belőle a Balatonban, hiszen Argentínából származik és valószínűleg rendszerint fagyasztva érkezik a magyar tenger partmenti halsütödékbe. Zsírban sütésre, párolásra egyaránt alkalmas és jól bírja a magyar konyhára jellemző erősebb fűszerezést.

Milyen italt fogyasszunk a fehér húsú halak mellé?

Jellemzően a borok között kell nézelődnünk. Ezek között viszont könnyen rátalálhatunk az ideális változatokra, amelyek kellemes kiegészítésként működnek a zamatos halételek társaságában. A süllőből, sügérből és csukából készült fogások jó egyensúlyban vannak a zamatos fehérborokkal, amilyen például az Albarino, Muscadet vagy a Pino Grigio.