Édesvízi halaink, mint a legfinomabb gasztronómiai fogások

A Föld elkényeztet minket, mind a természeti csodák, mind a csakis a bolygónkra jellemző flóra és fauna gazdagságával – édesvízi hal típusokból is akad szép számban. Ha az édesvízi halak alaptulajdonságait nézzük, azt látjuk, hogy számos azonos jellemzőn osztoznak, mégis, állattani besorolás vonatkozásában nem alkotnak olyan egységes csoportot, mint például az emlősök.

Amit mindenki tud az édesvízi halakról

Édesvizekben élnek, kopoltyújuk van, uszonnyal is rendelkeznek, illetve gerinces állatok, állkapcsukban erős fogazat található. Talán ezek azok az általános jellemzők, amelyeket kapásból sorolunk, ha az édesvízi halak kerülnek terítékre – jelen esetben (még) nem szó szerint. Egy kis érdekesség: a halak között több is akad, amely sós vízben él, mégis besorolható az édesvízi halak kategóriájába is, hiszen, ha szaporodik, ezt a közeget preferálja. Jó példa erre a kulináris szempontból rendkívül népszerű lazac.

Több rendre is feloszthatjuk az édesvízi halakat 

Az édesvízben élő (vagy szaporodó) halakat több rendbe is be lehet sorolni. Íme, néhány a számos rendből. Megkülönböztetünk: sügér-, tőke-, lazac-, hering-, ponty-, csuka- vagy harcsaféléket.

A halételek szeretete, mint magyar kulináris szokás?

Magyarországnak nincs tengere, nem határos egyetlen óceánnal sem. Édesvízből, tavakból, folyókból viszont szép számban megtalálható kis hazánkban is, így mi más is tehetnénk, mint, hogy beérjük azzal, ami a mienk. Ez persze korántsem negatív hangvételűnek szánt kijelentés: a magyar édesvízi halak gazdagsága, illetve sokoldalú konyhai alkalmazhatósága révén mi magyarok sem maradunk ki a jóból. Gondoljunk csak a tipikusan magyar ételkülönlegességekre, mint a halászlére, a paprikás lisztben sült keszegre, az ínycsiklandozó rántott pontyra, harcsapaprikásra és további ínycsiklandó társaikra, amelyek puszta említése meglódítja a sütés és főzés szerelmeseinek fantáziáját.

Mik számítanak a legkedveltebb magyar édesvízi halaknak?

Nos, e szempontból a lista valóban grandiózus, így jelen írásunkban a dobogósokat (+ 1 bónuszt) mutatjuk be kicsit részletesebben. Persze az alábbi összeállításunk abszolút szubjektív véleményként kezelendő.

Kezdjük is azonnal az egyik legkedveltebb édesvízi halunkkal, a ponttyal. Ha van sokoldalúan elkészíthető hal, akkor az bizony a ponty: sütve, főzve, paprikásba, halászlébe, töltve, mindenféleképpen finom fogás készül belőle – és nem utolsósorban tápláló! A hal maximális hossza elérheti az 1,2 métert, súlya pedig a 30 (!) kilogrammot. A ponty mindenféle édesvízi élőhelyen megtalálható, de leginkább a csendesebb, állóvizeket kedveli.

A süllőből is sokféle finomság készülhet

A süllő élénk ragadozó, aki gyors reflexeivel és éles fogakkal rendelkezik. Testhossza meghaladhatja az 1 métert, a súlya pedig a 10-15 kilogrammot. A süllő a tiszta, oxigéndús vizeket kedveli, és gyakran találkozhatunk vele a nagyobb folyókban és tórendszerben. A süllő egyike a legértékesebb édesvízi halainknak. Finom, szálkamentes húsa miatt sokan kedvelik. Grillezve mennyei, de aranybarnára is süthetjük sütőben, forró vajon.

A tiszta ízű pisztráng

A szóban forgó édesvízi hal nemcsak a magyarok kedvence, világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. Kifejezetten kristálytiszta vizekben érzi jól magát, és ez az ízén is nagyon jól érezhető. Grillezett és sült verziója is isteni finom. A grillezett pisztráng egyszerű és ízletes fogás, citrommal tálalva tökéletes a nyári BBQ partikon (is). A pisztráng sütve is tökéletes: a halat sózzuk, borsozzuk, majd forró olajban süssük mindkét oldalán aranyszínűre. Tálalható burgonyapürével és/vagy friss zöldségekkel, az ízlésvilágunk függvényében.

A csuka is sokak favoritja

A csuka a csukafélék családjába tartozó ragadozó hal, amely gyakran található meg a hazai édesvizekben is. A halászok egyik kedvence: nagy méretű, akár a 1,5 métert is elérheti. A csuka húsa fehér, szálkamentes és finom ízű, ami a gasztronómiában különösen értékessé teszi. Az enyhén édeskés, lágy textúrájú hús kiválóan alkalmas sült, párolt és füstölt ételek elkészítésére, a sokféle ízesítési és főzési lehetőség miatt pedig remekül beilleszthető a különböző ételkülönlegességekbe.