Az együttérzés az igazi boldogság kulcsa

együttérzés

A világ óriási változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Noha a technológiai fejlődés soha nem látott méretek ölt, sajnos rengeteg hátrányai is van ezeknek a folyamatoknak. Az emberek teljesen más értékeket helyeznek előtérbe mint régen, a szeretet, az együttérzés és az őszinteség már egyre kevésbé van jelen. Emiatt persze hibáztathatóak a profitorientált cégek, az anyagi sikereket minden más elé helyező gondolkodásmód, azonban nem is feltétlenül az a cél, hogy bűnösöket keressünk.

Szemmel látható ugyanis, hogy a világ nem jó irányba halad. Egymás támogatása, a spiritualitás felé fordulás, az együttérzés embertársainkkal olyan távlatokat képes megnyitni, amiben elérhetővé válik a nyugodt boldogság. Noha sok iskolában már azt tanítják, hogy ma már csak törtetéssel lehet előrébb jutni az életben, ez a szemlélet hosszútávon nem működőképes. Mások elnyomása nem lehet megoldás, helyette inkább az együttérzés hihetetlen erejét kihasználva kell közösen elérni a célokat és egy szebb világot létrehozni. Ehhez azonban hatalmas változásokra lenne szükség, tömegek életszemléletén kellene változtatni.

Nem is csoda, hogy a depresszió már népbetegségnek számít és világszerte minden 20-ik embert érint élete során. A folyamatos stressz, a hétköznapok nyomása mind-mind rányomja bélyegét a lelki állapotunkra. A mókuskerékből kiszakadni roppant nehéz, hiszen ahhoz sok esetben fel kell adni az addig megszokott életszínvonalat. Ám a depresszió nem csupán annak az életét keseríti meg, aki szenved tőle, hanem a körülötte élőkét is.

Kilábalni belőle roppant kínkeserves, pont emiatt érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy vajon megéri-e beáldozni a lelki egyensúlyunkat az anyagi javakért, miközben a legtöbbször ezek a dolgok nem is töltenek el minket a valódi boldogság érzésével. Aki a depresszió vasmarokkal szorító csapdájában éli mindennapjait, az bizonyosan azt válaszolja, hogy nem. Azonban mindenki másnak is rá kellene ébrednie, hogy a valódi értékek az emberi kapcsolatok, amelyek mindennél fontosabbak az életben.