Az alkoholos italok és az ételek kapcsolata

Az alkoholfogyasztás szerves részét képezi az emberiség történelmének. Valószínűleg az őseink hamarabb fogyasztottak alkoholt, mint ahogy feltalálták volna a kereket. Igaz, akkor még korántsem ismerték a mai, modern, finomított formáját. Az alkoholos italok egyre népszerűbbé váltak, az elhivatott főzőmestereknek és az egyre fejlettebb készítési módszereknek köszönhetően. A tiszta, nemes párlatok készítése csak az elmúlt pár száz évben kezdett el tökéletesedni. Lassan, de biztosan kialakult egyfajta kultúrája az alkoholfogyasztásnak, amikor már nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is számított.

Az alkoholos italok nélkülözhetetlenné váltak a gasztronómiában

Az ételek és az italok ízvilága nagyon szépen kiegészítik egymást, nem véltelen, hogy bizonyos fogásokhoz jólesik elfogyasztani néhány korty vörös vagy fehér bort. De még mielőtt ennyire előre szaladnánk, érdemes kicsit jobban körbejárni a témát, hiszen nem is olyan egyszerű kiválasztani az egyes ételekhez a legjobban illő alkoholos italokat. Sőt, még az sem mindegy, hogy melyiket mikor fogyasztjuk.

Az alkoholos aperitif italok rendszerint étvágygerjesztő gyanánt fogyasztandóak. Ezzel a szokással már nyilván mindenki találkozott grillezéseknél, családi étkezéseknél. Ilyenkor az evést megelőzően mindig előkerülnek az alkoholos italok, ami elméletileg az emésztést hivatott megkönnyíteni.

Ebből a célból válogathatunk a gyümölcsös alkoholos italok közül néhányat. Például remek étvágygerjesztőnek számít a sherry likőrbor, egy finom pálinka, vagy a nem túl édes tokaji aszú. Ezen kívül, egy minőségi whiskey is megállja a helyét aperitifként.

Mit fogyasszunk a halételek mellé?

Főként a borok közül kell kiválasztanunk a megfelelő változatot, de ehhez jól kell ismernünk az étel és a bor karakterisztikáját.

Általában a száraz, félszáraz fehérborok illenek leginkább a hal mellé. Hogyha magyarosan készített halétel kerül az asztalra, akkor a rosé is kellemes választásnak bizonyulhat. A rosé egyébként paprikásként elkészített szárnyas ételekkel is remekül harmonizál.

Kuriózumként mindenképp érdemes kipróbálni, hogy az elkészített fogassülő és egy extra száraz chardonnay párosításával milyen kerek ízkavalkádot kapunk.

Ital halhoz

Mi a helyzet a halászlével?

Levesek mellé ritkán fogyasztunk alkoholos italokat. Tekintve, hogy a halászlevet a fűszerpaprika teszi pikánssá, ezért érdemes változtatni ezen a szokáson. A tömény fűszeres íz simán elbír egy könnyedebb vörösbort vagy sillert.

A testesebb száraz vagy félszáraz vörösborok már sokkal inkább a marha-, illetve a bárányhúsból készült ételek mellé ajánlottak.

Azért a halászlé és a pálinka kapcsolatát is érdemes megemlíteni, hiszen mindkettő hungarikum. A pálinkát, mi, magyarok előszeretettel fogyasztjuk az étel elkészítésekor, az elfogyasztása előtt, közben és digestive-ként utána is. Ilyenkor a hangsúly az ital hangulatfokozó hatásán van, mert a halászlé ízvilágának a kiteljesedéséhez nem sokat tesz hozzá. Viszont halászlé fesztivál nincs pálinka nélkül.

Digestive alkoholos italok az étkezés lezárásához

Ilyenkor ajánlott valamilyen nehéz, fűszeres itallal zárni az étkezést. E tekintetben akár az alkoholos koktélok is szóba kerülhetnek, mint például a klasszikus Cuba Libre. A rum fűszeressége megnyugtatja a gyomrot, míg a citrom savassága segít az emésztésben.

Minden kortyban ott a retro életérzés

 Az étkezések mellé fogyasztott alkoholos italok listája nem lenne teljes a retro alkoholos italok nélkül.

Bizonyára még vannak, akik emlékeznek a Lánchíd brandyre, amit szintén sokan szerettek kortyolgatni egy zsírosabb fogás után. A vodkáért sem kellett a szomszédba menni, mivel a nagyobb összejövetelek, családi ebédek során előkerült a Kalinka. Egyeseknek a Szikra vodka jelmondata is ismerősen cseng: „Szikrázó tisztaság koktélokban is!“

A nem túl távoli 90-es évek egyik tipikus pezsgőmárkája a BB Édes volt. Manapság már el nem tudnánk képzelni, hogy egy ennyire édes pezsgővel kísérjük a főfogást, pedig akkoriban, kis túlzással, még a csapból is ez folyt. Rendszerint minden Szilveszterkor a BB palackok szinkronban pukkantak az éjfélkor kezdődő tűzijátékkal.