A születésnapi ajándék különböző kultúrákban

A születésnapi ajándék fontossága
A születésnapi ajándék fontossága

Érdekes, hogy egyes kultúrák mennyire másképpen ünneplik meg a jeles napokat. A torta szinte minden kultúrában megjelenik, mint elmaradhatatlan születésnapi ajándék, ez jelképezi az eseményt.

Magyarországon az ünnepeltet általában egy olyan ajándékkal szokták meglepni, ami szinte egyenesen arányos a két ember közötti kapcsolat minőségével. Tehát, a közeli rokonok nagyobb értékű, a távoliak kisebb értékű ajándékkal kedveskednek.

Ugyanakkor, a születésnapi ajándék szinte elmaradhatatlan kísérője a csokor virág, amiben lehetőleg páratlan számban vannak a szálak. Ezzel szemben, az angol és amerikai kultúrában nem mindig a rokonság vagy a barátság szorossága az, ami meghatározza az ajándék értékét, hanem inkább az anyagi színvonal.

Akik jobb anyagi helyzetben vannak, azok nagyobb ajándékot vesznek. Náluk a születésnapi ajándék állandó kísérője nem egy csokor virág, hanem egy képeslap, amiben néhány kedves szóban köszöntik az ünnepeltet. A virág inkább a szerelmi viszony óhajtását vagy megerősítését hivatott jelképezni, nem pedig a felköszöntést.