A horgász lámpák fajtái és legjobbjai

A horgászok a világ minden táján a nyári hőség ellen keresik a megoldást. Ennek legjobb módja az éjszakai horgászat, ami horgász lámpa nélkül lehetetlen. Egyre többen szeretnék kipróbálni az éjszakai horgászatot, és nem hibáztatom őket. A nappali horgászat egy dolog, de az éjszakai kapásokhoz egy kicsit több szakértelem és önbizalom kell. Néhány egyszerű stratégiával és alapvető felszereléssel azonban még kezdőknek is könnyű belevágni.

Sok faj szabadon táplálkozik gyenge fényviszonyok között és éjszaka. Ez azt jelenti, hogy a fogásaid kivételesek lehetnek, olyanok, amelyeket talán még nem fogtál vagy nem láttál korábban – ki tudja, lehet, hogy találkozol néhány meglepetéssel vagy azzal a megfoghatatlan óriással. A sötétben való kalandozás során szükséged lesz néhány dologra, ami megkönnyíti a dolgodat, mint például a horgász lámpa.

Fejlámpák az éjszakai horgászathoz

Az éjszakai horgászathoz az első ajánlásunk a fejlámpa. Amikor be- vagy kirakodod a felszerelést, pakolászol, vagy megpróbálsz egy bizonyos irányba nézni, egy fejlámpa sokat segíthet. A következő döntés az, hogy melyik legyen. Ha megnézed a különböző csomagokat, látni fogsz egy lumen nevű minősítést, ami a kibocsátott fény mértékegysége. Egyes lámpák 40 lumenesek, mások 200+ lumenesek. Azt a 2000 forintos terméket, amelyik 25 lumenes, inkább hagyd a boltban, hiszen egy gyufa is majdnem ennyi fényt adna. Keress helyette 80 lumennél nagyobb „erővel” rendelkező terméket. A fejlámpák néhány magasabb kategóriás modellnél opcionális stroboszkópokkal és színekkel is rendelkeznek. Én a vörös fényt szeretem a kötéshez, és nem vonzza annyira a bogarakat sem.

Ledlenser H15R Core

Ez a típusú horgász lámpa egyesíti a kiemelkedő fénykibocsátást és a fókuszálhatóságot. A hosszú üzemidő garantált a nagy teljesítményű, cserélhető akkumulátornak és a kényelmes mágneses töltő rendszernek köszönhetően. A lámpa fejen található kerék kapcsoló egyszerű kezelést és fényerő szabályozást teszi lehetővé, míg maga a lámpafej zökkenőmentesen forog, így gyorsan oda irányíthatod a fényt, ahol a legnagyobb szükség van rá. Emellett jól védett a portól és a víztől, így a H15R Core tökéletes választás az igényes felhasználók számára.

Kéz nélküli fények az éjszakai horgászathoz

Zseblámpa

Egy másik nagyszerű horgász lámpa, amelyet a táskádban tarthatsz, és a kezed szabad lesz, miközben a sötétben felszereled a botokat:

Favour T2417 zseblámpa

Jó példa erre ez a dimmelhető zseblámpa, amely nagy teljesítményű LED-del rendelkezik. Ez a zseblámpa kiváló minőségű anyagból készült, és tompítva akár 93 órán át is képes égni. Ideális munkahelyre és kültérre is egyaránt. A LED-je fényes fehér fényt biztosít, és tökéletes a horgászmellény vagy az ing zsebére csíptetve.

LED-es nyaklámpa

Quarrow „kézmentes” LED-es nyaklámpa

Egy másik horgász lámpa lehetőség egy olyan LED-es nyaklámpa, mint a Quarrow HandsFree LED Neck Light. Ez a fény szuper fényes, és szabaddá teszi a kezed, a vonal megkötésétől kezdve a nagy horgászat befejezéséig. Csak ne feledd, a pólódra vagy a horgászmellényedre rögzíteni, hogy el ne veszítsd. Mindegyik lámpa egymástól függetlenül működik, ami hosszabb akkumulátor élettartamot biztosít.

Fények a halak éjszakai vonzásához

Ezek a típusú LED-es lámpák többféle színben is kaphatók. Talán kíváncsi vagy rá, hogyan vonzzák a fények a halakat a csónakhoz vagy a stéghez? A zöld több bogarat vonz, amelyek több csalit is jelentenek. Mivel a csalik nyüzsögnek a lámpáid körül, a ragadozó halak, amelyekre igazán vágysz, nem váratnak magukra sokat.

A Quarrow 180-LED horgászlámpa

Fényes zöld fényt bocsát ki közvetlenül a vízbe. Ez az élénkzöld horgászfény természetes tápláléklánc-reakciót indít be azáltal, hogy vonzza az apró mikroszkopikus planktonokat, amelyek a csalihalakat vonzák, akik pedig a nagyobb ragadozó halakat.

horgasz lampa
Horgász lámpa

Horgász lámpa a hajó és a stég megvilágításához

Ha a fényszóró nem lesz elég, akkor érdemes elgondolkodni néhány LED-es lámpa felszerelésén a csónakodra. Ügyelj arra, hogy IP68-as besorolású lámpákat szerezz be (ami azt jelenti, hogy nedvesek lehetnek és 30 percig víz alatt maradhatnak anélkül, hogy tönkremennének). A teljes telepítéshez szükséged lesz egy akkumulátorra, némi szilikonra, fúróra. A kék hajófények lehetővé teszik, hogy a színeket egy kicsit valósághűbben lásd. Nem sok stég-tulajdonosnak van kék fénye, így a szembejövő vízi járművek számára is feltűnő lesz.

A horgász lámpák esetében a sárga fények sokkal hatékonyabbak, mint a kék fények. Nagyon kevés bogarat vonzanak, viszont nem nyújtanak sok segítséget ahhoz, hogy nagyjából 5 méteren túl sokat láthass. A fehér fények elég fényesek a navigációhoz, de úgy tűnik, hogy nem gyűjtenek annyi rovart, mint a zöld fények, ami kevesebb „csalit” hoz magával.

Függetlenül attól, hogy mit választasz, ne felejtsd el ellenőrizni a helyi előírásokat, hogy szükség van-e piros és zöld navigációs lámpákra, esetleg 360 fokos fényre. Minden víz egy kicsit más, ezért ismerd meg az adott helyre vonatkozó szabályokat. Maradj biztonságos és szabálykövető, szerezz be néhány lámpát, csomagolj egy hűtőtáskát, és menj ki a vízre!