A halak is szeretik a jó horgász felszerelést

Van, akinek a horgászat egy sport, másnak hobbi és sokan vannak, akik életstílusként tekintenek erre a tevékenységre. Minden tapasztalt horgásznak megvannak a maga jól bevált trükkjei, amiket előszeretettel alkalmaz, amikor végre jut egy kis ideje a halakra. A horgász felszerelés tekintetében szintén teljesen egyedi szettekkel találkozhatunk.

Van, akinek ez a bot vált be, másnak inkább az egyik orsó, de a damilt illetően is megoszlanak a vélemények. Melyik a legjobb? Van egyáltalán legjobb? Mire figyeljen egy kezdő horgász a peca felszerelés összeállításakor? Egyáltalán mennyi az annyi? Még a profiknak is fejtörést okozhat néhány kérdés, amikor új vizekre eveznek, ezért érdemes alaposan utánajárni, hogy Ahab kapitányként miként mehetsz ölre a saját Moby Dick-eddel.

Mi alapján válasszuk ki a horgász felszerelésünket?

Semmiképp sem szabad az ár alapján dönteni! Nyilván a drága botok a felsőkategóriát képviselik, de ez még nem azt jelenti, hogy egy DAM Tact-X-Feeder bottal zöldfülüként már az első alkalommal kiemeljük a Krákent a habok közül.

Ennél fontosabb meghatározni, hogy milyen környezetben fogjuk többet lógatni a csalinkat. A folyami, tavi esetleg a tengeri horgász felszerelés között lényeges különbségek vannak. A módszerek is változóak lehetnek. Más horgász felszerelés szükséges a pergetéshez és megint más, ha az úszós horgászat vagy a fenekezés a cél.

Összegezve elmondható, hogy nem a drágább a jobb, hanem mindig a megfelelő fog a horgász hasznára válni, a horgász felszerelés szett tekintetében.

A spiccbotozás mindennek az alapja

Azért érdemes ezzel kezdeni, mert talán ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb módszer. A dolog hátulütője csupán annyi, hogy egy ilyen horgász felszereléssel nagy kihívást jelent a méretes halak kifogása. Egy tapasztalt horgász azonban képes lehet az efféle mutatványra. Itt inkább a mennyiségen és nem a halak súlyán van a hangsúly. A siker érdekében, a spiccbotozáshoz szükséges horgász felszerelés összeállítása szintén fontos, ezért tudnunk kell, hogy az adott körülmények között milyen csalira, etetőanyagra és szerelékre van szükségünk.

horgaszbotok
Horgászbotok

A fenekezés nem a kezdők sportja

Vannak a mindenes botok, amelyek svájci bicskaként, minden esetben bevethetőek, kivéve, ha az állóvízi fenekezés szerepel a listán. Ilyenkor kezdődhetnek a bonyodalmak. Ugyanis egy ilyen bot inkább hátrány, mint előny. Ezért kell a harcsázáshoz kifejezetten harcsázó felszerelés. A harcsák, dévérek, márnák, pontyok már sokkal kisebb eséllyel fognak meglógni előlünk, hogyha egy Rhino Black Cat Passion bottal vadászunk rájuk. Ez a gyártó bebizonyította, hogy nem kell feltétlenül csillagászati árat kifizetni, amikor harcsára megyünk.

De a bot még nem minden, hiszen egy megbízható orsóra is szükség lesz. A Black Cat botok kitűnő párost alkotnak a tengeri horgászat által ihletett Fin-Nor orsókkal. A tengeren rengeteg az extrém szituáció és ezt a gyártó figyelembe vette az édesvízi változatok tervezésekor. Ennek köszönhetően született meg az Offshore Spinning koncepciója, amivel a legnagyobb fenevadakkal is felvehetjük a küzdelmet. Ez jól látszik a robosztus kialakításon, hiszen egyáltalán nem hajaz egy elegáns divatcikkre. Ez az orsó egy erőmű, ezért mindenképp előnyös, ha helyet kap a harcsa horgász felszerelések között.

A horgokról és a zsinórókról tömören csak annyit, hogy ezekkel kapcsolatban jobb egy kicsit túlozni, mert sohasem lehet tudni, mikor találjuk szemben magunkat egy rekordméretű harcsával. Jobb, ha nem ér váratlanul a dolog. Ha meg kéne nevezni egy márkát, akkor a Sufix teljesen megfelelő zsinórnak számít.

Horgász felszerelések pergetéshez

Bot tekintetében a legrövidebb is legyen legalább 2,5 m, de az sem gond, hogyha eléri a 3,3 m hosszúságot, mivel a lényeg a rugalmasság és a gerinces kivitel. Az anyagát tekintve minél erősebbet szerzünk be, annál jobb. Az orsó esetében felejtsük el a nyeletőfékes megoldást, mert az hamar felmondja a szolgálatot. Helyette válasszunk egyet, ami letapadás-mentes fékkel rendelkezik. A zsinór akkor jó, ha körszövött, mert nem nyúlik és nem akad le olyan könnyen.