Az alaposan meghatározott skót whisky

A skót whisky készítése
A skót whisky készítése

Létezik a whiskyk egyik közkedvelt változata, amelyik az Európai Unióra, az Amerikai Egyesült Államokra és még Kínára is kiterjedő, szigorú eredetvédelem alatt áll.

Ez az ital nem más, mint a híres skót whisky. Szigorú nemzetközi védelme nem véletlen, hiszen nagyon pontos jogi meghatározások döntik el, hogy milyen ital forgalmazható skót whiskyként. Először is csak skóciai lepárlóban készülhet, kizárólag egész gabonaszemekből.

Nagyon fontos, hogy legkevesebb 3 évig és egy napig érleljék, maximum 700 literes tölgyfából készült hordókban. Ez azért fontos, hogy az ital átvehesse a hordó anyagára jellemző színt és íz-aromákat. Pontos szabályozás írja azt is elő, hogy vízen és úgynevezett szeszkaramellen kívül, semmilyen egyéb adalékanyagot nem adhatnak hozzá az italhoz.

A palackozás egyik fontos meghatározója, hogy a skót whisky legkevesebb 40 %-os alkoholtartalommal kell az üvegekbe kerüljön. Ezek és még egyéb fontos jogi meghatározások járulnak hozzá ahhoz, hogy ez az ital teljesen egyedi maradjon.